Nyheter – Skaffa visum till KinaYuyuan garden från 1500-talet, en inblick i gamla Kina.

För att besöka Kina måste du ha ett visum. Oavsett om du är turist, student, är där på affärer eller ska besöka en familjemedlem. Det är idag relativt enkelt att ansöka om visum till Kina, det du behöver är ett pass giltigt i mer än 6 månader efter hemkomsten, ett extra passfoto, och en korrekt ifylld blankett. För att hitta den billigaste flygbiljetten till Shanghai till exempel använder vi oss av jämförande sajter som Mr Jet eller Flygvaruhuset.

Det finns i huvudsak 4 olika visum till Kina

  • Turistvisum – Normal giltighetstid är 30 dagar, men du kan få förlängt till 60 dagar om du ansöker
    1 entry Kinesiskt visum

    1 entry Kinesiskt turistvisum

    om det. Förutom din pappersblankett, extra passfoto, och pass så behöver du en kopia på returbiljett från Kina, kopia på hotellbokning. Du behöver också personbevis från Skatteverket och en nedskriven färdplan. Du kan välja mellan att ansöka om en eller två inresor i Kina. För en inresa är giltighetstiden 3 månader och för 2 inresor 6 månader. Det finns även gott om mallar för visumansökan som du kan ha tillgängligt när du fyller i din ansökan.

  • Besöksvisum – Du behöver en inbjudan från din vän eller familjemedlem som du ska besöka. Inga kopior på hotell och flygbiljetter behövs. Är din vän/familjemedlem kinesisk medborgare så räcker en inbjudan undertecknat med ett kinesiskt tecken. Om personen har annan nationalitet så behövs en kopia av identitetssidan i passet samt kopia på uppehållstillståndet.
  • Affärsvisum – För dig som ska göra affärer eller knyta affärskontakter i Kina. Samma procedur som med ett turistvisum det du också behöver är en inbjudan från din affärskontakt. Är det en mässa du ska besöka så kontakta mässarrangören för att få en inbjudan.
  • Studentvisum – Det du behöver tänka på att sända med extra för studentvisum är orginal av antagningsbesked samt JW202 dokumentet som skolan skickat dig. Det är viktigt att du signerat det sistnämnda. Ska du stanna i mer än 6 månader så måste du också genomgå en hälsokontroll, din läkare måste fylla i speciella dokument som du ska bifoga till din ansökan. Vid en längre vistelse måste du också uppsöka polismyndigheten i Kina för att få uppehållstillstånd i landet. Det är vanligt att din skola kan hjälpa dig med det.

Inför din visumansökan

Blanketter för din visumansökan kan du enkelt finna online på flera olika ställen. Du väljer sedan om du personligen har möjlighet att uppsöka en Kinesisk Ambassad/Konsulat (finns i Stockholm och Göteborg) för att få din visumansökan beviljad. Du kan också posta din ansökan, tänk på att ditt pass måste bifogas och att det är en värdehandling så skicka alltid med rekommenderat brev. Det finns även en bra guide för din visumansökan på Kinesiska Ambassadens hemsida.

Läs mer

Tips inför att flyga till Kina

 

 Leave a Reply